Sunday, October 20, 2013

Resipi Hujung Minggu II

Cik Qaseh Menulis

Allahumma,

Ini satu lagi resipi ringkas yang Cik Qaseh sediakan. Tapi bukan untuk anak-anak. Ini untuk En Suami yang begitu gigih membelikan dan menyiang ikan keli dari pagi tadi. Dia minta Cik Qaseh sediakan sambal ikan keli. 

Masakan Cik Qaseh ni semua jenis simple dan boleh jadi resipi orang pemalas. Kalau nak bagi cantik sikit bahasa, resipi orang tiada masa :). Cik Qaseh pun tak mahu cakap banyak, teruslah cerita cara memasak sambal ikan keli ni.

Memasak sambal ini ada rahsianya tau. Ini pun dapat dari mak di kampung. Dan bila Cik Qaseh ikut memang walla, walaupun cili giling yang Cik Qaseh gunakan tu biasa-biasa saja rasanya.

Kalau ikutkan, sambal yang sedap tak terkata perlu gunakan cili kering. Dan bukan semua jenis cili kering. Bangsa yang berkilat itu, pedasnya lain macam. Kalau boleh cari cili kering yang kurang berkilat. Sambal kalau dimasak lama pun sedapnya lain macam juga. Tapi resipi kali ini betul-betul 'simple'.




Sambal Ikan Keli

Bahan-bahan:
2 ekor ikan keli } bersihkan dengan air asam jawa untuk buang lendirnya
4 ulas bawang kecil }
1 biji bawang putih } ditumbuk bahan-bahan ni.
Sedikit ikan bilis }
1 inci halia
7 sudu cili giling

Cara membuat:
1. Rempahkan ikan keli dengan kunyit dan garam. Goreng jangan garing sangat.
2. Tumbuk sampai lumat bahan-bahan ditumbuk.
3. Tumis bahan-bahan tumbuk dan halia sampai naik minyak, lalu masukkan cili giling.
4. Tak lama lepas itu, masukkan 3/4 sudu gula pasir. Masak sampai cili dah tak bau menyengit.
5. Cik Qaseh masukkan sedikit air sebab nak bagi gula sebati. Kemudian, masukkan garam dan perasa (jika mahu).
6. Bila dah naik minyak, masukkan ikan keli goreng dan gaul sebati.


No comments:

Post a Comment