Saturday, October 19, 2013

Hirisan Daging Korban Panggang

Cik Qaseh Menulis

Allahumma,

Hari Raya Korban sudahpun berakhir. Tapi mood makan daging masih menebal dalam diri umat Islam. Cik Qaseh percaya dalam peti sejuk di rumah masing-masing mesti masih ada daging korban yang masih berbaki.

Dua hari lalu, suami Cik Qaseh membawa pulang pemberian daging korban dari syarikatnya. Hmm... Cik Qaseh dah tak boleh nak memasak sup. 

Naik muak dan pening pula kepala Cik Qaseh. Mahu buat apa ya dengan satu plastik merah daging korban tu. 

Mahu sesuatu yang ringkas dan boleh dijamah bersama anak-anak dengan senang hati. Akhirnya Cik Qaseh dapat ilham panggang saja daging korban itu dengan rempah ratus yang ada dalam peti sejuk Cik Qaseh.



Anak-anak pun suka. Kalau bab makan, memang tak reti-reti kenyang budak-budak ni. Cik Qaseh pun pelik. Ikut perangai Cik Qaseh kot?


Hirisan Daging Korban Panggang

Bahan-bahan:
Daging korban } hiris kecil-kecil
Sos BBQ Smoke Hersey } ikut suka
1 sudu sos tiram
Lada hitam } tumbuk 
Satu biji bawang putih } potong dadu
1cm halia } dimayang
Sedikit gula
Sedikit garam
Sedikit virgin olive oil } bagus untuk menyahkan kolestrol

Cara membuat:
1. Hiris daging kecil-kecil.
2. Campurkan kesemua bahan-bahan perap dan gaul rata.
3. Perap selama setengah jam.
4. Jumlah sukatan ikut suka. Cik Qaseh main campak-campak saja.
5. Susun daging perap dalam pemanggang ajaib dan perap sampai daging empuk dan masak.

Cadangan:
Waktu hendak memanggang, Cik Qaseh siram sekali lagi sos BBQ Smoke Hersey dan Virgin Olive Oil. Biar daging perap tadi bertambah terasa.
Selepas daging siap dipanggang akan ada lebihan sos. Mahu hidangan sihat, boleh gaulkan tauge dan daun kucai dan panggang untuk seketika. Nikmati bersama daging tadi.
Tiba-tiba Cik Qaseh fefeling Korea masa menikmati daging korban panggang ni.

No comments:

Post a Comment